Hårborttagning med diod-laser

Beauty kliniken Fillers i Stockholm

Vid laser hårborttagning används laser för att värna upp hårrötterna och döda dem. Nuförtiden är det vanligast att kliniker använder sig av en diod-laser, eftersom den har många fördelar jämfört med äldre laserprodukter för hårborttagning. Generellt sett är diod-lasern både snabbare och säkrare än den gamla rubinlasern och ”ljuslampan”.

Mörk eller Ljus?

Bäst resultat av laser hårborttagning brukar man få när det gäller mörka hårstrån mot ljus hud, eftersom den mörka färgen absorberar mer energi från lasern än den ljusa färgen. Att ta bort hårväxt på mörk hud är svårare, eftersom den mörka huden kommer att absorbera en hel del energi och därmed riskera att bli bränd. En skicklig behandlare kan dock ge säkra behandlingar ändå, bland annat genom att justera pulstiden.

Om man vill ta bort mycket ljust eller grått hår får man normalt inte lika bra effekt av behandlingen som vid borttagningen av mörkare hår. Ljust och grått hår har en tendens att komma tillbaka snabbare.

Hårborttagning med diod-laser

Innan behandlingen

 

  • Om du tar någon medicin, informera kliniken om detta redan när du bokar tid för laser hårborttagning.
  • Eftersom mörk hud är svårare att behandla än ljus hud bör man helst avstå från att sola under 1-2 månader innan behandlingen. Ju mörkare huden är, desto mindre effektiv blir
  • Under fyra veckor innan behandlingen bör man avstå från att bleka det hår som ska behandlas, eftersom mörkt hår svarar bättre på behandlingen än ljust hår.
  • Under fyra veckor innan behandlingen bör man avstå från att vaxa eller plocka det hår som ska behandlas. Laserbehandlingen fungerar nämligen endast om det finns ett hårstrå i hårsäcken.
Beauty-Kliniken-Hårborttagning-med-diod-laser-i-Stockholm-Sollentuna-Odenplan
Rakning precis innan behandlingen

 Det hår som ska behandlas ska rakas dagen innan eller samma dag som behandlingen. Hör efter med kliniken i förväg, så att du vet om rakning ingår i priset eller om du förväntas raka dig själv innan du anländer till kliniken.

Under behandlingen

Ljuset från diod-lasern passerar genom huden och värmer upp pigment i håret. Håret sprider värmen till hårrötterna i hårsäcken. När temperaturen i hårsäcken når cirka 70° Celsius dör hårroten.

De flesta moderna apparater som används för hårborttagning med diod-laser har inbyggda kylsystem var syfte är att kyla ned huden utan att kyla ned hårsäcken. Att behandlas med en diod-laser känns ungefär som att få små varma stick i huden.

Om det känns obehagligt eller ej varierar från person till person, och vilket område på kroppen det är som behandlas spelar också in. Om man tycker att behandlingen gör ont kan man bedöva huden med bedövningssalva.

Efter behandlingen

Man kan räkna med att få en viss hudrodnad och bli lite svullen efter en behandling. Det är också möjligt att få vattenblåsor. Dessa blåsor bör man lämna i fred och inte ha sönder. De försvinner normalt av sig själva inom två dygn, men om man river sönder dem kan de bli infekterade och bilda fula ärr när de läker.

Efter en laserhårborttagning ska man skydda den behandlade huden mot sol, särskilt under den första 1-2 månaderna. Att sola huden nära inpå en laserhårborttagning ökar risken för pigmentförändringar.

Hur många behandlingar krävs för att förbli hårfri?

Det är bara hårsäckar som befinner sig i tillväxtfas (aktiv fas) som dödas av diod-lasern. Vilande hårsäckar (inaktiv fas) har inget pigment i sig och absorberar därför inte tillräckligt med värmeenergi för att dö.

Hår växer i cykler, och både längden på växtcykeln och aktivitetsgraden varierar mellan olika kroppsdelar. På huvudet brukar till exempel 90% av hårsäckarna vara aktiva vid varje given tidpunkt och tillväxtcykeln vara upp till sju år lång. På armar och ben har de flesta personer en tillväxtcykel som bara är några månader lång och vid varje givet tillfälle är det cirka 50% av hårsäckarna som befinner sig i aktiv fas. Det finns individuella variationer att ta hänsyn till, eftersom hårväxten påverkas av bland annat ålder, kost, hormoner och ärftliga faktorer.

Eftersom det bara är en del av hårsäckarna som är aktiva vid ett enskilt behandlingstillfälle behöver man flera behandlingar för att uppnå en bra effekt. Hur många som behövs beror på individuella faktorer, samt på vilket område som behandlas och hur hårfritt man vill ha det. Som tumregel kan man räkna med att behöva göra 5-7 behandlingar av det område man vill ha hårfritt, men man bör vara beredd på att göra fler behandlingar än så om det skulle krävas.

Det bör gå minst fyra veckor mellan behandlingarna, och att vänta åtta veckor är ännu bättre eftersom det ger fler hårsäckar chans att bli aktiva samtidigt som man låter huden vila och återhämta sig.

Vissa patienter får plötsligt mer hår på det behandlade området än vad de haft tidigare. Detta beror på att hårsäckar som tidigare har varit inaktiva har aktiverats. Detta kan förstås upplevas som något av en chock – man genomgår ju behandlingarna för att få mindre hårväxt. Att en massa hårsäckar har aktiverats är dock inte något negativt, eftersom det innebär att de nu innehåller pigment och kan dödas vid nästa behandlingstillfälle istället för att ligga inaktiva i huden och riskera att aktiveras senare.

Hur permanent hårlösheten blir varierar. Många patienter får permanenta resultat, men vid hormonellt betingad ökad hårväxt kan man se hår växa ut även efter avslutad laserbehandling.